Prištinska Božica
Forum Albanskih Intelektualaca
Cirkularni labirint

Promocija knjige 'Spas u Albaniji' autora Harveya Sarnera


Spas u AlbanijiU organizaciji Foruma albanskih intelektualaca i Hrvatsko-Izraelskog društva, u Zagrebu, Radićeva 26, s početkom u 19:00 sati je održana promocija knjige "SPAS U ALBANIJI" autora Harveya Sarnera (Rescue in Albania by Harvey Sarner).

Pred prepunom dvoranom goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatsko-Izraelskog društva dr. Filip Rosenzweig, nakon čega je gospođica Mirzana Ademi pozdravila sve prisutne ispred Foruma albanskoh intelektualaca te predstavila govornike.

Predsjednik Foruma albanskih intelektualaca gospodin Muhamet Morina je nakon predstavljanja rada Foruma u kratkim crtama predstavio knjigu te se ujedno zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji ovog važnog projekta a posebice gospodinu Sarneru, autoru knjige istaknuvši da je ovo početak dobre suradnje između Albanaca i Židova u Republici Hrvatskoj.

Prof.dr. Ivo Goldstein je objasnio pojam Holokausta i javnosti predstavio faktore koji su utjecali na spašavanje sto posto Židova u Albaniji s naglaskom na nezaboravnu zahvalnost albanskim Pravednicima.

Gospodin Tahir Ramqaj prevoditelj knjige (u suradnji s gospođom Đurđicom Ramqaj) citirajući djelove knjige je uspio uzvanicima predstaviti dio dobročinstva koje se ne smije niti ne može zaboraviti a koje dokazuju kako su Albanske obitelji zbrinjavali Židovske obitelji i s njima djelile i dobro i zlo.

Na kraju se gostima obratio i gospodin Flamur Gaši - direktor Instituta za dijasporu pri ministarstvu vanjskih poslova Albanije koji se zahvalio Forumu albanskih intelektualaca na pozivu, te je između ostalog istaknuo, da ova knjiga ima veliku važnost s obzirom da knjigu nije pisao Albanac, već netko tko je skupljao dokaze o albanskim Pravednicima.