Prištinska Božica
Forum Albanskih Intelektualaca
Cirkularni labirint

Promocija knjige 'Kako je srušena Jugoslavia' na Albanskom jeziku


U organizaciji Foruma albanskih intelektualaca, Fakulteta političkih znanosti, Veleposlanstva Republike Albanije i Veleposlanstva Republike Makedonije, dana 26. veljače 2007. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Lepušićeva 6, Dvorana "A", s početkom u 18:00 sati je održana promocija knjige

"SI ËSHTË SHKATËRRUAR JUGOSLLAVIA" / "KAKO JE SRUŠENA JUGOSLAVIJA"

Kako je srušena JugoslavijaMesićev savjetnik Siniša Tatalović je istaknuo da je hrvatski predsjednik na vrlo intrigantan način opisao sve faze raspada bivše Jugoslavije jer je bio izravan svjedok svih tih zbivanja. Upravo zato, dodao je, Mesić je mogao iz blizine analizirati događaje, osobe i njihovo ponašanje u raspadu Jugoslavije. Tatalović je podsjetio da je prvo izdanje knjige objavljeno 1992., zatim drugo 1994. te da je objavljena na njemačkom i engleskom.

Nakon 15 godina Mesićeva knjiga pomaže još boljem razumijevanju političkih procesa koji su se događali u jugoistočnoj Europi, rekao je Tatalović.

Predsjednik Foruma albanskih intelektualaca u Hrvatskoj Muhamet Morina je podsjetio da je Forum utemeljen u travnju 2005. kao najvažnija albanska udruga u Hrvatskoj koja se zalaže za integraciju albanske nacionalne manjine u hrvatski politički život i očuvanje njezina identiteta, kulture, jezika i pisma.
Ocijenivši da je Mesićeva knjiga važna, dodao je da su to politički memoari koji opisuju dramatično vrijeme raspada Jugoslavije, države koja se temeljila na Ustavu iz 1974. Morina je govorio i o vrlo aktualnom kosovskom pitanju, odnosno o konačnu statusu Kosova po planu Martija Ahtisarija.

Povjesničar Ivo Goldstein je istaknuo da je Mesić u knjizi opisao događaje od svibnja do prosinca 1991. te smatra da je knjiga vrlo važan memoarski tekst o raspadu Jugoslavije, države koja je od utemeljenja 1918. do raspada 1991. imala vrlo česte ustavne krize, odnosno nije bilo političkih elita koje su se mogle dogovoriti o temeljnim pitanjima jugoslavenskog Ustava.

Akademik Dušan Bilandžić podsjetio je na sve važne dužnosti što ih je Mesić obnašao, osobito u 15 godina hrvatske neovisnosti. Mesić je, rekao je, jedan od onih političara koji svladava najteže izazove, a o tome svjedoči i njegov drugi mandat u obnašanju dužnosti predsjednika države, koji traje već sedmu godinu. Mesić je svoju političku sposobnost dokazao na izborima i političar je koji se zalaže za građanska i ljudska prava i poštivanje zakonitosti, ustvrdio je Bilandžić.

Makedonski veleposlanik u Hrvatskoj Mahi Nesimi je istaknuo da će Mesićeva knjiga uskoro biti prevedena i na makedonski kako bi se Makedoncima približila sva zbivanja bitna za raspad Jugoslavije.

Predsjednik Mesić također je istaknuo da je knjiga dokument jednog vremena, pisana u vrijeme političkih zbivanja, ključnih za raspad Jugoslavije. Podsjetio je i da je sudjelovao u svim tim događajima te na sukob s Tuđmanom glede pitanja podjele BiH. Mesić je poručio da danas gledamo u budućnost i da Hrvatska otvara granice prema susjednim zemljama, navevši primjer Francuske i Njemačke koje su stoljećima ratovale, ali su sukob riješile preko ekonomskih pitanja. Danas su te zemlje politički ujedinjene u veliki savez, Europsku uniju, dodao je, zaključivši kako "krivnju treba individualizirati, a narod osloboditi krivnje".

(HINA)

Slike s promocije u Zagrebu, 26.02.2007.

 

Slike s promocije u Tirani, 16.03.2007.