Prištinska Božica
Forum Albanskih Intelektualaca
Cirkularni labirint

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Foruma albanskih intelektualaca


Predsjednik Mesić primio je izaslanstvo Foruma albanskih intelektualaca u Hrvatskoj koje ga je upoznalo s radom ove udruge osnovane u travnju prošle godine.

Istaknuli su kako su njihovi glavni ciljevi ostvarivanje prava albanske nacionalne manjine u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, integracija Albanaca koji žive u Hrvatskoj u hrvatsko društvo te učvršćivanje veza između albanskog i hrvatskog naroda. Predstavili su također i svoj prvi veći projekt - Hrvatsko-albanski priručnik. Riječ je o funkcionalnom koverzacijskom priručniku koji je ujedno i početak projekta izrade hrvatsko-albanskog odnosno albansko-hrvatskog rječnika.

Tijekom razgovora istaknuta je potreba poboljšanja prometnih veza kako između Hrvatske i Albanije tako i između Hrvatske i Kosova, za što postoji veliki interes, pri čemu je također istaknuta potreba uklanjanja administrativnih zapreka kako bi se olakšali kontakti, osobiti poslovni.

Predsjednik Mesić istaknuo je potrebu rješavanja problema u regiji, opsebno na Kosovu, i to prema europskom modelu zaštite nacionalnih manjina, kako bi svakom narodu bilo omogućeno da se razvija u svom kulturnom prostoru.

U izaslanstvu su bili: mr.sc. Muhamet Morina, predsjednik, g. Vandolin Palokaj i g. Shuip Ziberi, potpredsjednici, te mr.sc. Tahir Ramqaj, g. Gzim Redžepi i g. Fran Marleku, članovi predsjedništva Foruma.